Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kauhajoen Kalastusseura KAKASE ry

Puheenjohtaja: Kari Hakamaa, p. 0500 864 728 email: kari.hakamaa(a)pp.inet.fi

Varapuheenjohtaja: Jouni Tuomaala, p. 0400 568 127

Sihteeri: Teemu Tuovinen, p. 0400 28 749 email: teemu.tuovinen(a)pp.nic.fi

Rah.hoit: Pekka Saarela, p. 040 501 4842 email: pekka.saarela(a)gmail.com

Kauhajoen kalastusseura KAKASE ry on saanut alkunsa 80-luvulla, mutta rekisteröityi virallisesti vuonna 1997. Toiminta on ollut tyypillistä kalastusseuratoimintaa, lähinnä kalaistutuksia. Istukkaina on käytetty monin paikoin Karvianjoen taimenta, niin kauan kun sitä oli saatavana, noin vuosituhannen vaihteeseen saakka. Sen jälkeen kalastusta on alettu keskittää lähinnä Ikkelänjoen alueelle, jossa on mainiot koskiosuudet.

Seuran hallinnassa (vuokrattuna Kauhajoen osakaskunnalta) on Kyrönjoki Äijönkylästä ylöspäin (Laturinmutkasta 300 m alaspäin) Hyypän perukoille Kauhajärveen saakka. Päntäneenjoki ja Kainastonjoki, Uuronluoma ja Paholuoma kuuluvat alueeseen Ikkelänjoen lisäksi. Nykyisin muut kuin Ikkelänjoki ovat lähinnä luonnontuotannon varassa, koska kaikki varat käytetään lähes yksinomaan Ikkelänjoen alueen hoitamiseen.

Seuran alueella on kaikkiaan noin 500 km puroja ja jokia, joista ainakin 250 km on sellaisia joista tavataan taimenta. Kuitenkin iso osa puroista on niin pieniä, että kalastusta niissä emme näe järkevänä vaan purot toimivat tärkeinä lisääntymis- ja kasvualueina taimenille. Tärkeimpiä jokialueita lienevät kaikki pääuomat, joista tavataan taimenta.

Kauhajoen alueelta tavataan myös Harjusta, jota on Paholuomalla, Ikkelänjoella, Hyypänjoella ja Päntäneenjoella. Päntäneen keskustan tuntumassa on erittäin hyvä harjuskanta.

Tällä hetkellä Kauhajoella rapukanta on varsin heikko 2007 vuoden rapuruton seurauksena. Ei kuitenkaan ole mahdottomuus saada alueeltamme rapuja.

Kauhajoen alueen taimenvedet eivät ole itsestään selvyys. Kyrönjoen vesistöalueelta ei tavata taimenta kovin runsaslukuisena muualta kuin Kauhajoelta. Lisäksi Uuronluoma laskee Isojoen-Lapväärtinjoen alueelle, jossa on mm. luontainen meritaimenkanta, sekä Paholuoma laskee Karvianjokeen, josta tavataan Pohjois-Satakunnan alueelta taimenvesiä. Suurena tekijänä taimenen viihtymiselle on pohjavedet ja runsaat lähdevedet, joita purkautuu puroihin ja jokiin. Vaikka alueemme ovat voimakkaasti ojitettuja, turvetuotannon ja vedenviennin muuttamia alueita, on taimen kuitenkin säilynyt poikkeuksellisten elinolojen turvaamana. Joudumme kuitenkin koko ajan ajamaan etujamme ja käymään kamppailua hankkeita ja toimenpiteitä vastaan, jotka ajan saatossa heikentäisivät arvokkaat kalavetemme. Taimenet ovat myös kalansaaliin ohella meille suuri luonnon rikkaus.

On ilo huomata, että iso osa kalastajistakin on huomannut, etteivät arvokalojen vedet ole enään itsestään selvyys ja niistä on pidettävä huolta.

Tervetuloa mukaan vaikuttamaan ja kehittämään kalavesiemme hoitoa. Antakaa palautetta vaikka keskustelupalstalla, josta V-M pitää huolta.

Terveisin

sihteeri